Sunday, April 14, 2019

אכילת כורך בליל הסדר - Korech on the Seder Night


תלמוד בבלי מסכת פסחים דף קטו עמוד א
אמר רבינא: אמר לי רב משרשיא בריה דרב נתן, הכי אמר הלל משמיה דגמרא: לא ניכרוך איניש מצה ומרור בהדי הדדי וניכול, משום דסבירא לן: מצה בזמן הזה דאורייתא, ומרור דרבנן, ואתי מרור דרבנן ומבטיל ליה למצה דאורייתא - ואפילו למאן דאמר מצות אין מבטלות זו את זו - הני מילי דאורייתא בדאורייתא, או דרבנן בדרבנן, אבל דאורייתא ודרבנן - אתי דרבנן ומבטיל ליה לדאורייתא. מאן תנא דשמעת ליה מצות אין מבטלות זו את זו - הלל היא. דתניא: אמרו עליו על הלל שהיה כורכן בבת אחת ואוכלן, שנאמר על מצות ומררים יאכלהו. אמר רבי יוחנן: חולקין עליו חביריו על הלל. דתניא: יכול יהא כורכן בבת אחת ואוכלן כדרך שהלל אוכלן - תלמוד לומר על מצות ומררים יאכלהו - אפילו זה בפני עצמו וזה בפני עצמו. מתקיף לה רב אשי: אי הכי, מאי אפילו? אלא אמר רב אשי: האי תנא הכי קתני: יכול לא יצא בהו ידי חובתו אלא אם כן כורכן בבת אחת ואוכלן, כדרך שהלל אוכלן - תלמוד לומר על מצות ומררים יאכלהו - אפילו זה בפני עצמו וזה בפני עצמו. השתא דלא איתמר הלכתא לא כהלל ולא כרבנן - מברך על אכילת מצה ואכיל,והדר מברך על אכילת מרור ואכיל, והדר אכיל מצה וחסא בהדי הדדי בלא ברכה, זכר למקדש כהלל.
רש"י מסכת פסחים דף קטו עמוד א
שהיה כורכן בבת אחת - פסח מצה ומרור.
זכר למקדש כהלל - זכר למה שהיה עושה הלל בזמן שבית המקדש קיים שהיו אוכלים פסחיהם.
רמב"ם הלכות חמץ ומצה פרק ח הלכה ו
ואחר כך כורך מצה ומרור כאחד ומטבל בחרוסת ומברך ברוך אתה ה' אלהינו מלך העולם אשר קדשנו במצותיו וצונו על אכילת מצות ומרורים ואוכלן, ואם אכל מצה בפני עצמה ומרור בפני עצמו מברך על זה בפני עצמו ועל זה בפני עצמו.  ואחר כך מברך ברוך אתה ה' אלהינו מלך העולם אשר קדשנו במצותיו וצונו על אכילת הזבח ואוכל מבשר חגיגת ארבעה עשר תחלה, ומברך ברוךאתה ה' אלהינו מלך העולם אשר קדשנו במצותיו וצונו על אכילת הפסח ואוכל מגופו של פסח, ולא ברכת הפסח פוטרת של זבח ולא של זבח פוטרת של פסח. בזמן הזה שאין שם קרבן אחר שמברך המוציא לחם חוזר ומברך על אכילת מצה, ומטבל מצה בחרוסת ואוכל, וחוזר ומברך על אכילת מרור ומטבל מרור בחרוסת ואוכל, ולא ישהה אותו בחרוסת שמא יבטל טעמו, וזו מצוה מדברי סופרים, וחוזר וכורך מצה ומרור ומטבל בחרוסת ואוכלן בלא ברכה זכר למקדש
לחם משנה הלכות חמץ ומצה פרק ח הלכה ו
ואם אכל מצה בפני עצמה ומרור בפני עצמו מברך וכו'. קשה כיון דהוא חשש לדהלל ודחכמים איך כתב בזמן שביהמ"ק קיים רצה עושה זה ואם רצה עושה זה היה לו לומר דליעבד לתרוייהו מספיקא כמו בזמן הזה והתימא הזה הוא גדול יותר על דברי ה"ה ז"ל שכתב ובגמרא חששו לדברי הללו כו' ולזה כתב רבינו וכו' דא"כ היה לו לומר דיעשה שניהם כדפרישית. עוד יש להקשות על דברי רבינו ז"ל דכיון דהוא רוצה לצאת מידי ספיקא דהלל הא הלל משמע בגמ' (דף קט"ו) דהיה כורך הפסח והמצה והמרור יחד משום דהיה מדקדק הכתוב שאמר על מצות ומרורים יאכלוהו וא"כ הך וכורך מצה ומרור היה לו לכותבו אחר אכילת החגיגה והיל"ל שם וכורך פסח מצה ומרור וכורך וכו'. ונ"ל שזהו מה שהשיגו הראב"ד ז"ל באומרו ומ"מ לא דייק זה הסדר כלומר הוא רצה לצאת ידי הלל ולא דייק שהיה לו לומר זה וכורך יחד עם הפסח אחר אכילת הזבח וכמו שזכרתי, וה"ה ז"ל כתב שלא נתבאר טעם הראב"ד, ול"נ שטעמו הוא זה. ולקושיא הראשונה יש לפרש דלעולם בעי רבינו אפילו בזמן בית המקדש שיעשה שניהם וכדכתב למטה לצאת מידי ספיקא דהלל ומאי דקאמר ואם אכל איירי רבינו לענין הברכות כלומר דאם אכל הכורך תחלה מברך על אכילת מצות ומרורים ופוטר מה שיאכל אח"כ כל אחד לבדו ואם אכל כל אחד ואחד תחלה מברך על כל אחד ואחד תחלה ופוטר הכורך שיעשה לבסוף דאם הכורך הוא בדין אינו הפסק שאכל כל אחד תחלה בין הברכה והכורך דהכל מענין אחד הוא והרי הוא כמו [ברכות מ' א] גביל לתורי וכן בהפך כשהכורך תחלה דפוטר ברכתו מה שאוכל אחרכך כל אחד לבדו:
תוספות מסכת פסחים דף קטו עמוד א
אלא מברך אמצה ואכיל ומברך אמרור כו' - אם היה כורך שניהם יחד תחלה הוה אתי מרור דרבנן ומבטל למצה ואם היה אוכל מצה בלא מרור תחלה כשהיה כורכן אחר כך אתי מצה דרשות ומבטל מרור דרבנן ומיהו אי הוה קיימא לן כהלל הוה עבדינן הכי מצה לחודא והדר מצה ומרור בכריכה כיון שצריך לעשות מדרבנן מצות כריכה כהלל הוה דרבנן ודרבנן.
פרי מגדים אורח חיים משבצות זהב סימן תעה ס״ק ז
כדי. עיין ט"ז. הנה בפסחים קט"ו א' פלוגתא...והב"ח כתב דהאידנא ליכא מצוה כלל....ופשיטא דאם סח בין ברכה לכריכה דאין חוזר ומברך. ואמנם התוספות שם ד"ה אלא ב' כתבו דמשום הכי צריך עתה כל אחד לבדו ואח"כ שניהם יחד, דאם יאכל שניהם כאחד אתי מרור דרבנן עתה ומבטל מצה דין תורה, ואם יאכל תחלה מצה לחוד ואח"כ מצה דרשות מבטל מצה למרור דרבנן בזמן הזה, וכתבו אח"כ, ומיהו אי הוה קיימא לן כהלל כו' דרבנן ודרבנן כו', ירצו בזה, דתחלה כתבו דיראה דהלכה כהלל בזמן המקדש כורך מצה ומרור (בלא פסח), והוא הדין עתה בעי כריכה מדרבנן, ואי אפשר עכשיו גם להלל דמרור דרבנן מבטל מצה דין תורה, משום הכי אף להלל צריך עתה לכתחלה כל אחד בפני עצמו ואח"כ שניהם יחד מדרבנן כמו בשל תורה כו', ועל זה כתבו ומיהו אי הוה ברירא לן דהלכה כהלל היה תקנה אחרת, יאכל תחלה מצה ואח"כ מצה ומרור בכריכה, ולא הוה מצה רשות, דמדרבנן בעי כריכה וכר"מ ז"ל [הנ"ל] דכורך היינו מצה ומרור בלא פסח. וממילא לדידן בעי כריכה מדרבנן כעין של תורה, אלא דמספקא לן כמאן הלכה ושמא כרבנן ואתי מצה דרשות ומבטל למרור דרבנן, לכך צריךתחלה כל אחד בפני עצמו ואח"כ שניהם יחד, שמא כהלל. ואי קשיא "זכר" למקדש, הא מדרבנן מצוה הוא, ואי דאין הכי נמי קאמר מדרבנן זכר למקדש, א"כ יאמר כן באוכל מרור לחוד זכר למקדש דהיה אוכל המרור סמוך לפסח כו', ואפשר שאומרים זכר למקדש בכריכה להודיע שעתה אין רשאים לצאת בכריכה לחוד, דהוה מבטל מרור דרבנן למצה דין תורה, ומשום "זכר" למקדש דשם היה יוצאין לכולי עלמא בכריכה לחוד דשניהם דין תורה, וכאמור. ומיהו אף האידנא מצה דרבנן הוה לכרוך להלל, ודווקא לכתחלה כל אחד בפני עצמו ואח"כ הכריכה, אבל להיפך לא, דאיך יברך עלאכילת מצה, ומרור מבטל ליה, הלכך אי אפשר אלא תחלה לצאת ידי מצה דין תורה (אף להלל בזמן הזה) וידי מרור דרבנן. ובזה נתבארו גם דברי הט"ז.ועיין פרי חדש [אות א ד"ה וכורכה] וחק יעקב [ס"ק יב], והנראה לענ"ד כתבתי.
הגדה של פסח - שיח הגרי״ד אות ס״ה
בגמ׳ פסחים נחלקו הלל ורבנן...ע״ש תוס׳ ד״ה אלא….ולפי זה מה שאוכלים כורך בזמן הזה הוא משום דלהלל בזמן הזה מדרבנן איכא מצוה לאכול מצה יחד עם מרור בכריכה, ואולי הלכה כהלל דצריך לאכול כורך, יצא לפי זה דאין הקיום של אכילת כורך קיום של זכר למקדש מדין דציון בעיא דרישה (סוכה דף מ״א), אלא דהקיום הוא מצות מצה ומרור מדרבנן, וכוונת הגמרא דאוכלים כורך זכר למקדש, אין פירושו דזהו קיום המצוה של אכילה זו אלא דשהוא הטעם שהתקינו חכמים לאכול מצה ומרור בכריכה, משום דכן היה הדין במקדש דצריך לאכול מצה יחד עם מרור בכריכה, לכן בזמן הזה שהתקינו לקיים מצוה זו מדרבנן, צריך לקיימה בכריכה אבל המצוה היא מצות מצה ומרור מדרבנן….והנה הרמב״ם בפ״ח כתב...יוצא לפי זה דכורך לשיטת הרמב״ם הוא תקנה זכר למקדש, וכל קיומו של כורך הוא רק קיום של זכר למקדש מדין דציון בעיא דריש, אבל אין מותו מצה מצה ומרור כלל, דהרי כבר יצא ידי חובת מצות מצה ומרור כשאכל כל אחד לחוד

הסיבה
טור אורח חיים הלכות פסח סימן תעה
ואח"כ נוטל מצה שלישית ובוצע ממנה וכורכה עם המרו....וכתב אבי העזרי שאין לטובלו בחרוסת דב' טיבולין מצינו בזמן הזה דרגילין למיעבד כהלל ג' לא מצינו ור' שמעיה בשם רש"י כתב שצריך לטובלו בחרוסת וכ"כ א"א הרא"ש ז"ל וטובלו בחרוסת שכן היה הלל עושה אוכל פסח מצה ומרור וטובל בחרוסת כתב אחי ה"ר יחיאל ז"ל מספקא לי בכריכה אי בעי היסיבה כיון דמרור לא בעי היסיבה ובעל המנהיג כתב דבעי היסיבה בעבור המצה שבאה זכר לחירות
בית יוסף אורח חיים סימן תעה
ואחר כך נוטל מצה שלישית ובוצע ממנה וכורכה עם מרור ביחד וכו'. שם תניא אמרו על הלל שהיה כורכן בבת אחת ואוכלן שנאמר (במדבר טיא) על מצות ומרורים יאכלוה….כתב אחי ה"ר יחיאל מספקא לי בכריכה אי בעי הסיבה וכו'. ולי נראה דפשיטא דבעי הסיבה שהלל כשהיה כורך בהסיבה היה אוכל שהרי מצה דכריכה היתה עולה לו לאכילת מצה דמצוה וקיי"ל דמצה צריכה הסיבה ואע"ג דמרור אינו צריך הסיבה אם רצה לאכלו בהסיבה אין בכך כלום וכן נראה מדברי הרמב"ם (פ"ז ה"ח) שכתב אימתי צריכין הסיבה בשעת אכילת כזית מצה ובשתיית ארבע כוסות ושאר אכילתו ושתייתו אם הסב הרי זהמשובח ואם לאו אינו צריך עכ"ל ומדלא כתב אבל מרור אינו אוכלו בהסיבה משמע שאם רצה לאכלו בהסיבה אין בכך כלום אע"ג דאיכא למידחי דאכילתו ושתייתו משמע אכילה ושתייה שאינה של מצוה ולאפוקי אכילת מרור כתב כן י"ל דהיינו כי היכי דלא נימא דאכיל מרור בהסיבה הוי משובח אבל אין הכי נמי שאם רצה לאכלו בהסיבה אין בכך כלום וכיון דמצה צריכה הסיבה והיא מעכבת בה צריך לאכול מצה ומרור דכריכה בהסיבה:
שולחן ערוך אורח חיים הלכות פסח סימן תעה סעיף א
ואחר כך נוטל מצה שלישית ובוצע ממנה וכורכה עם המרור וטובלה בחרוסת. הגה: ויש אומרים דאין לטובלו, וכן הוא במנהגים וכן ראיתי נוהגין. ואומר: זכר למקדש כהלל, ואוכלן ביחד בהסיבה.

אמירת ״זכר למקדש״
שו"ת מהרש"ל (1510 - 1567) סימן פח
ויניח השלישית ויתפוס השנייה ויפרוס משתיהן ויברך על אכילת מצה...ואחר כך יקח המרור ויברך על אכילת מרור זכר לשיעבוד ומ"ה לא שייך ביה הסיבה ומ"מ יטבול בחרוסת זכר לטיט של מצרים ואח"כ יעשה כריכה זכר לפסח בהסיבה ויאמר עליו כך היה הלל הזקן עושה כו' ויטבלנו בחרוסת
ספר המנהגים (טירנא) ליל הסדר
יקח מצה שלישית וכורכה עם לטו"ך או עם קרי"ן ויאכל כזית בהסיבה בלא טיבול ובלא ברכה זכר למקדש כהילל.
דרכי משה הקצר אורח חיים סימן תעה אות ג
ובמנהגים שלנו (מהר"א טירנא עמ' נב) שיעשה הכריכה בלא טיבול ונוהגים לומר זכר למקדש וכו' וכן ראיתי כתוב על שם מהרי"ל (עי' סדר ההגדה סי' לו):
שולחן ערוך אורח חיים הלכות פסח סימן תעה סעיף א
ואחר כך נוטל מצה שלישית ובוצע ממנה וכורכה עם המרור וטובלה בחרוסת. הגה: ויש אומרים דאין לטובלו, וכן הוא במנהגים וכן ראיתי נוהגין. ואומר: זכר למקדש כהלל, ואוכלן ביחד בהסיבה.

דין הפסק
טור אורח חיים הלכות פסח סימן תעה
ויברך על השלימה המוציא ויבצע….אח"כ יקח כזית...ויברך על אכילת מרור ויאכלנו בלא היסיבה...ואח"כ נוטל מצה שלישית ובוצע ממנה וכורכה עם המרור….וכתב עוד הרוצה לקיים מצוה מן המובחר לא יסיח עד שיעשה כריכה כהלל כדי שתעלה לו ברכת מצה ומרור לכריכה כהלל דהא משום דלא איתמר הלכתא לא כמר ולא כמר עבדינן לחומרא כתרוייהו ה"נ לענין ברכה צריכין למיעבד שיעלה לשניהם ובשיחת חולין צריך ליזהר אבל טול ברוך לא הוי הפסק:
בית יוסף אורח חיים סימן תעה
ואחר כך נוטל מצה שלישית ובוצע ממנה וכורכה….וכתב עוד הרוצה לקיים מצוה מן המובחר לא ישיח עד שיעשה כריכה כהלל וכו'. כ"כ האגור (סי' תתיא) בשם בעל המאור
שולחן ערוך אורח חיים הלכות פסח סימן תעה סעיף א
ומשבירך על אכילת מצה לא יסיח בדבר שאינו מענין הסעודה עד שיאכל כריכה זו, כדי שתעלה ברכת אכילת מצה וברכת אכילת מרור גם לכריכה זו.
ט"ז אורח חיים סימן תעה ס״ק ז
כדי שתעל' ברכת וכו'. פי' להלל יהי' זה עיקר מצוה בזו ע"כ היא שייכא לברכת דאכילת מצה דע"ז קאי ג"כ ולא הוי הפסק אלא במה דלא צריך ליה אבל במה שצריך כגון טול כרוך לא הוי הפסק ולכאורה הי' נראה שאם הפסיק בין הברכה לכריכה שצריך לחזור ולברך המוציא ועא"מ בשביל הכריכה כמו בהמוציא בשאר השנה כמ"ש סי' קס"ז ס"ו וכאן נמי צריך לצאת ידי הלל דהא אמרינן בגמ' השתא דלא אתמר הלכתא לא כמר ולאכמר עבדי' כחומרא דתרוייהו אלא שהטור כ' הרוצ' לקיים מצוה מן המובחר לא יסיח עד שיעשה כריכה כו' משמע בדיעבד אין לחוש לחזור ולברך:
ב"ח אורח חיים סימן תעה
ומה שכתב וכתב עוד הרוצה לקיים מצוה מן המובחר לא יסיח וכו'. כלומר דעיכובא ודאי ליכא דאינה רק זכר למקדש ואף להלל גופיה אין צריך לאכול מצה ומרור ביחד בזמן הזה דליכא פסח דשפיר יוצא ידי חובתו במה שמברך אמצה לחודיה ואכיל ומברך אמרור לחודיה ואכיל אלא דמכל מקום כיון דאמרינן דמשום דלא איתמר הלכתא לא כמר ולא כמר בזמן שבית המקדש היה קיים עבדינן לחומרא כתרווייהו אף בזמן הזה כאילו היה בית המקדש קיים ובעי ליה למיהדר ולמיכרך מצה ומרור ואכיל א"כ ממילא בעינן למיעבד נמי לענין ברכה כאילו היה בית המקדש קיים שלא יסיח עד שיעשה כריכה כהלל כדי שתעלה לו ברכת מצה ומרור לכריכה דאע"ג דאין לו לחזור ולברך כדאמר להדיא ואכיל בלא ברכה מ"מ כי היכי דליעביד זכר למקדש ממש נכון להזהר בכך ומקיים מצוה מן המובחר:

ביאור הלכה סימן תעה
ואומר זכר למקדש - קשה הלא אמירה זו הוי הפסק בין ברכה לכריכה והמחבר בעצמו מסיים שאין לו להסיח וכו' כדי שתעלה ברכת אכילה וכו'.ודוחק לומר דגם אמירה זו הוי מענין הסעודה כמו טול בריך. ובאמת לא מצאתי לשום פוסק האי לישנא שכתב המחבר רק כתבו דכריכה זו הוא זכר למקדש אבל לא הזכירו שיאמר זכר למקדש ואולי לאו דוקא כתב המחבר ואומר ואוכלן וכו' אלא שצריך מתחלה להתחיל לאכול ואח"כ יאמר הגדה זו ולולא דמסתפינא הוי אמינא דצ"ל במחבר וטובלה בחרוסת זכר למקדש כהלל וכלשון הש"ס וכל הפוסקים והאי ואומר הוא שיטפא דלישנא וצ"ע:

שו"ת יחוה דעת חלק א סימן יט
שאלה: האם רשאים לומר לפני אכילת כורך בליל פסח, הנוסח: זכר למקדש כהלל הזקן וכו', או יש לאסור אמירת הנוסח הנ"ל עד לאחר אכילת הכורך,משום הפסק? תשובה….הגאון בעל משנה ברורה בביאור הלכה כתב על זה….וראשית כל נקדים ונאמר שבאמת מצאנו כמה פוסקים שכתבו כדברי מרן השלחן ערוך, שאומר זכר למקדש כהללוכו', לפני הכריכה. ומהם: מהר"ם בן זרח, תלמיד הרא"ש, בספר צדה לדרך (מאמר ד' כלל ג' פרק י"א). והרמ"א בדרכי משה (סי' תע"ה אות ג').ומהרש"ל בתשובה (סי' פ"ח).....(וחכם אחד מחכמי זמנינו כתב, שהואיל ולא הובא דבר זה בבית יוסף, כנראה שמה שכתוב בשלחן ערוך, ואומר זכר למקדש כהלל וכו',הוא מדברי הרמ"א בהגה, על פי מה שהובא בדרכי משה. וטעו המדפיסים וכתבוהו באשורית כאילו הוא מדברי מרן ע"כ. וגם זה אינו, כי כל יקר ראתה עיני בשלחן ערוך שנדפס בחייו של מרן רבינו הגדול רבי יוסף קארו זצ"ל, בלי הגהות הרמ"א, ושם כתוב כנוסחא שלפנינו בשלחן ערוך, אות באות תיבהבתיבה. ונודע שישנם הרבה דברים שכתבם מרן בשלחן ערוך אף שלא הובאו בבית יוסף). והטעם שלא חשש מרן להפסק באמירה זו בין הברכות לכריכה, כי מבואר בתוספות (פסחים קטו ע"א) בד"ה אלא אמר רב אשי, שאף לדעת הלל שסובר שצריך לכרוך המצה והמרור ביחד ולאוכלם בבית אחת, זהו רק לכתחילה, אבל בדיעבד כיון שאכלם בזה אחר זה יצא ידי חובתו. ואין אנו חוזרים וכורכים ואוכלים אותם ביחד, אלא לקיים זכר למקדש...ומאחר שדברים אלו זכר למקדש כהלל, הם מן הענין, אפילו לכתחילה רשאי לאומרם, שהרי מן הדין אפילו שיחת חולין אינה אסורה לאחר אכילת מצה ומרור, מאחר שכבר יצא ידי חובתו לכל הדעות, ולכן...אין בו חשש הפסק כלל וכלל, אלא אדרבה נכון וראוי לאומרו כדברי מרן השלחן ערוך ושאר פוסקים הנ"ל.ומנהגם של ישראל תורה הוא. וכבר אמרו בירושלמי (מעשר שני פרק ה' הלכה ב'): כל הלכה שהיא רופפת בידיך צא וראה היאך הצבור נוהג, ונהוג כן.

ערוך השולחן אורח חיים סימן תעה סעיף ז
ולפיכך אנו אוכלין תחלה מצה לחוד ומרור לחוד ואח"כ נוטלין המצה השלישית כדי לקיים בה מצוה ושמין המרור בין המצה וכורכן יחד ואוכלן בהסיבה ואומרים זכר למקדש כהלל



Summary

The גמרא cites a debate between הלל and the חכמים as to whether the מצוה is to eat the מצה by itself or together with מרור and קרבן פסח (or, as understood by the רמב״ם in contrast to רש״י, together with only מרור).  According to הלל, one may/should eat them together since אין מבטלות זו את זו, the two מצוות can be fulfilled/consumed together. However, the חכמים require/allow that they be eaten separately. However, where one is דאורייתא (e.g. מצה nowadays) and one is דרבנן (e.g. מרור nowadays), even הלל would agree that they may not be eaten together.  The גמרא concludes that השתא דלא איתמר הלכתא לא כהלל ולא כרבנן, nowadays one should make a ברכה on מצה, eat מצה, make a ברכה on מרור, eat מרור and then eat both together, זכר למקדש כהלל, as is our current practice.

What would be the הלכה in the event we had the בית המקדש and קרבן פסח?  The רמב״ם appears to allow for one to pick either approach: (a) in accordance with the opinion of הלל, one ברכה should be recited on מצה and מרור, which are then to be eaten together (and then קרבן פסח is eaten separately), OR (b) a ברכה is recited on מצה then eaten, a ברכה is recite on מרור then eaten and subsequently, one would recite a ברכה on the קרבן פסח before consuming that separately as well.  The לחם משנה assumes that notwithstanding the literal language of the רמב״ם, he would require fulfilling both הלל and the חכמים's methods מספק.

The בעלי תוספות explain that if we truly ruled like הלל, nowadays we would skip מרור and go straight to כורך.  Since מרור is דרבנן today, there would be no conflict in fulfilling it through כורך, since כורך is also a דרבנן practice based on זכר למקדש.  (In contrast, fulfilling מצה with מרור would be a conflict, as מצה is דאורייתא.) It is only out of deference to the חכמים that we eat מרור separately.  The פרי מגדים notes that it is evident from תוספות that our eating of כורך nowadays is a fulfillment of the opinion of הלל and not just a זכר למקדש. As explained by Rav Soloveitchik, this does not appear to be the view of the רמב״ם (based on the manner in which he formulates the דין),

The מהרש״ל and דרכי משה discuss the practice to recite the זכר למקדש prior to eating כורך.  This custom is codified by the מחבר. (It is interesting to note that רב עובדיה quotes an opinion - that he rejects - that suggests that this was really the codification רמ״א and not the מחבר and the lack of italics is simply a טעות סופר, as this was only referenced in the דרכי משה and not the בית יוסף.)

The טור rules that one should avoid a הפסק between מצה and כורך.  This is codified by the מחבר as well. The ט״ז goes as far to suggest that if one makes a הפסק before כורך a new ברכה would be required.*  The ב״ח is less concerned for the הפסק issue. It would appear that the difference in approach to the concern of הפסק between the ב״ח and the ט״ז may be a reflection of the תוספות vs. רמב״ם distinction outlined above as to the nature of the מצוה of כורך.

The ביאור הלכה raises unresolved concerns with the basis/conclusion of the שלחן ערוך to recite the זכר למקדש statement prior to eating כורך based on the הפסק concerns.  יחוה דעת defends the practice of reciting זכר למקדש and dismisses the הפסק concerns. The ערוך השלחן may be avoiding this issue altogether by reciting זכר למקדש after eating כורך.

*The ט״ז seems to suggest that if a הפסק were made then both a new על אכילת מצה and a new המוציא would be required.  While it is understandable/debatable whether the הפסק would require a new ברכת המצוה, it is quite difficult to understand why the הפסק would trigger a requirement for a new ברכת הנהנין of המוציא.  After all, the הפסק should not be any worse than speaking during a meal in general.

תערובת חמץ בפסח - Chametz Mixtures and Drinking Tap Water on Pesach


תלמוד בבלי מסכת פסחים דף כט עמוד ב - דף ל עמוד א
אמר רב: חמץ בזמנו, בין במינו בין שלא במינו - אסור. שלא בזמנו, במינו, - אסור, שלא במינו - מותר. במאי עסקינן אילימא בנותן טעם, שלא בזמנו שלא במינו מותר? הא יהיב טעמא! אלא במשהו. חמץ בזמנו בין במינו בין שלא במינו אסור, רב לטעמיה. דרב ושמואל דאמרי תרוייהו: כל איסורין שבתורה, במינו - במשהו, שלא במינו - בנותן טעם. רב גזר חמץ בזמנו שלא במינו אטו מינו, ושלא בזמנו במינו אסור, כרבי יהודה. ושלא במינו - מותר.דשלא בזמנו ושלא במינו אטו מינו - כולי האי לא גזרינן. שמואל אמר: חמץ בזמנו, במינו - אסור, שלא במינו - מותר. שלא בזמנו, בין במינו בין שלא במינו - מותר. חמץ בזמנו במינו אסור, שמואל לטעמיה, דרב ושמואל דאמרי תרוייהו: כל איסורין שבתורה, במינו - אסורין במשהו, שלא במינו - בנותן טעם. שלא במינן אטו מינן - לא גזר. שלא בזמנו, בין במינן בין שלא במינן - מותרין, כרבי שמעון [רש״י: דלאחר זמנו שרי, ואפילו בנותן טעם נמי שרי]. ורבי יוחנן אמר: חמץ בזמנו, בין במינו ובין שלא במינו -אסור בנותן טעם. שלא בזמנו, בין במינן בין שלא במינן - מותר. חמץ בזמנו בין במינו בין שלא במינו בנותן טעם - רבי יוחנן לטעמיה, דרבי יוחנן וריש לקיש דאמרי תרוייהו: כל איסורין שבתורה, בין במינן בין שלא במינן - בנותן טעם. שלא בזמנו, בין במינו בין שלא במינו - מותרין - כרבי שמעון.  אמר רבא: הלכתא, חמץ בזמנו, בין במינו בין שלא במינו - אסור במשהו, כרב. שלא בזמנו, בין במינו בין שלא במינו - מותר, כרבי שמעון. ומי אמר רבא הכי והאמר רבא: רבי שמעון קנסא קניס, הואיל ועבר עליו בבל יראה ובל ימצא! - הני מילי - בעיניה, אבל על ידי תערובת - לא. ואזדא רבא לטעמיה, דאמר רבא: כי הוינן בי רב נחמן, כי הוו נפקי שבעה יומי דפסחא, אמר לן: פוקו וזבינו חמירא דבני חילא.
תלמוד בבלי מסכת עבודה זרה דף עד עמוד א
מתני'. אלו אסורין ואוסרין בכל שהו: יין נסך, ועבודת כוכבים….תנא מאי קחשיב אי דבר שבמנין קחשיב, ליתני נמי חתיכות נבילה אי איסורי הנאה קא חשיב, ליתני נמי חמץ בפסח! א"ר חייא בר אבא, ואיתימא ר' יצחק נפחא: האי תנא תרתי אית ליה, דבר שבמנין ואיסורי הנאה.

גירסת ושיטת ר״ת
תוספות מסכת פסחים דף ל עמוד א
ועוד אומר ר"ת דלא גרסי' במשהו כרב וכן משמע בה"ג דלא גרס ליה וסבר רבא גם בחמץ כר' יוחנן והא דלא פסק בהדיא הלכה כר' יוחנן משום דה"א דלא פסק כוותיה אלא בזמנו אבל שלא בזמנו לא דלא תקשי דרבא אדרבא
רי"ף מסכת פסחים דף ז עמוד ב
אמר רבא הלכתא חמץ בזמנו בין במינו ובין שלא במינו אסור ומדלא קא יהיב שיעורא למלתיה שמע מינה במשהו
משנה ברורה סימן תמז
(במשהו - והיכא דאיכא עוד הרבה צדדים להקל סמכינן אשאלתות דס"ל דחמץ בפסח שוה לשאר איסורין דבששים

טעמים לאסור במשהו
רש"י מסכת פסחים דף ל עמוד א
אמר רבא הלכתא כו' - שמע מינה דפסק רבא הלכתא דכל איסורין שבתורה במינן במשהו, ולא שני לן בין חמץ לשאר איסורי, אלא בהא מילתא, דגזר שלא במינן אטו מינן, שמעינן מינה: חלב שנפל לקדירה - אוסר במשהו, וכן הלכה, והא דקיימא לן כל איסורין שבתורה בששים - בשלא במינן הוא.
תוספות מסכת פסחים דף ל עמוד א
פסק רש"י בחולין דמין במינו במשהו כרבי יהודה דאמר בפ' כל הבשר (חולין קט.) מין במינו לא בטיל….ור"ת אומר דכלאלו אינם ראיות דאין הלכה לא כר' יהודה ולא כרבי….י"ל שפוסק בחמץ כרב ולא מטעמי' דרב דס"ל בכל איסורין שבתורה במינו במשהו ורבא לית ליה אלא דוקא בחמץ בפסח משום חומרא דחמץ
רא"ש מסכת פסחים פרק ב סימן ה
אמר רבא הלכתא חמץ בזמנו בין במינו בין שלא במינו אסור ומדלא קיהיב שיעורא שמע מינה דבמשהו קאמר….וחמץ משש שעות ולמעלה אע"פ שלוקין עליו מן התורה כיון שאין בו כרת הרי הוא כשאר איסורין ובטל בששים ומותר אף בפסח כיון שנתבטל קודם הפסח
רא"ש מסכת עבודה זרה פרק ה סימן ל
ול"נ דהכלל אמר גם לענין חמץ בפסח ובתערובת חמץ דפסח שנתערב עם מינו מותר אפי' באכילה. דלענין תערובת דיבש ביבש אין חילוק בין חמץ בפסח לשאר איסורין דלא החמירו חכמים לאוסרו במשהו אלא היכא דשאר איסורים בנ"ט וחמץ דמשום דלא בדילי אינשי מיניה אסור במשהו בלא נ"ט כשאר איסור. אבל יבש ביבש אם אין דבר שבמנין כי היכי דבשאר איסור חד בתרי בטל ה"ה חמץ בפסח. וכן מוכחא כל הסוגיא דפריך אי איסור הנאה קחשיב ליתני נמי חמץ בפסח ומשני האי תנא תרתי אית ליה. ואע"ג דחמץ בפסח אסור בהנאה כיון שאין דבר שבמנין בטל ברוב. אלמא אין חילוק בין חמץ בפסח לשאר איסור יבש ביבש ולח בלח היכא דשייך ביה נתינת טעם. כי היכי דבשאר איסור הנאה שנתנו טעם בהיתר נאסר אף בהנאה דטעם כעיקר דאורייתא בין לאכילה בין להנאה וה"ה חמץ בפסח אפילו במשהו אסור בהנאה:
ערוך השולחן אורח חיים סימן תמז סעיף ב
והרא"ש בפ' כל שעה [סי' ה'] כתב הטעם שהחמירו בחמץ דמפני שהתורה החמירה בחמץ יותר מבכל האיסורים שחייבה כרת החמירו בביטול ובמשהו ע"ש ואין טעם זה מספיק שהרי גם חלב ודם הם בכרת ועכ"ז בטילין בששים וצ"ל דכוונתו גם לאיסור בל יראה שאין בכל האיסורים ובפ"ה דעבודה זרה [סי' כ"ט] כתב הטעם משום דלא בדילי מיניה כולי שתא ע"ש ותימא שהרא"ש יסתור עצמו לכך נראה דתרווייהו צריכי דעיקר הטעם משום דהוא איסור כרת ואע"ג דחלב ודם נמי איסורי כרת מיהו בדילי מינייהו ומחמץ לא בדילי
הר"ן על הרי"ף מסכת פסחים דף ז עמוד ב
ורבא ס"ל דבין במינן בין שלא במינן בנותן טעם וכדכתיבנא אלא בחמץ אוסר במשהו מפני דהוה ליה דבר שיש לו מתירין שהוא מותר לאחר הפסח כיון דקי"ל כר"ש דאע"ג דר"ש אסר ליה לאחר הפסח מדרבנן משום קנסא מ"מ מודה הוא דע"י תערובות שרי ונמצא שתערובת זה דבר שיש לו מתירין הוא וכל דבר שיש לו מתירין במינו במשהו ואע"ג דשלא במינו בנותן טעם כמו שכתבתי במסכת נדרים (ד' נב. ד"ה וקשי') בס"ד רבא גזר שלא במינו אטו מינו הילכך רבא פסיק הלכתא כותיה דרב בזמנו ולאו מטעמיה וכן דעת הרמב"ם ז"ל בפ' ט"ו מהל' מאכלות אסורות שאיסורו של חמץ שאוסר בכל שהוא טעמא משום דהוי דבר שיש לו מתירין וכן דעת הרמב"ן ז"ל בספר המלחמות:
רמב"ם הלכות מאכלות אסורות פרק טו הלכה ט, יב
חמץ בפסח אף על פי שהוא מאיסורי תורה אינו בכללות אלו, לפי שאין התערובת אסורה לעולם שהרי לאחר הפסח תהיה כל התערובת מותרת כמושביארנו, לפיכך אוסר בכל שהוא בין במינו בין שלא במינו….יראה לי שאפילו דבר שיש לו מתירין אם נתערב בשאינו מינו ולא נתן טעם מותר, לא יהיה זה שיש לו מתירין חמור מטבל שהרי אפשר לתקנו ואף על פיכן שלא במינו בנותן טעם כמו שביארנו, ואל תתמה על חמץ בפסח שהתורה אמרה כל מחמצת לא תאכלו לפיכך החמירו בו כמו שביארנו. /השגתהראב"ד/ יראה לי שאפילו דבר שיש לו מתירין וכו'. א"א משנה שלימה היא

״נפקא מינות״ בין הטעמים
בית יוסף אורח חיים סימן תמז אות ט
כתב עליו הרא"ש (סי' ל) ולא ידענא למה לא יהא תערובת חמץ מותר אף באכילה דהא דאמר חמץ במשהו היינו דבר לח המתערב דבמקום דהוה בשאר איסורין בנותן טעם הוי חמץ במשהו אבל דבר יבש דבשאר איסורין חד בתרי בטיל הוא הדין בחמץ בפסח….אבל הרי"ף (לז.) כתב על משנה זו דאלו אסורין ואוסרין בכל שהן יין נסך ועבודת כוכבים וכו' וליתיה להאי כללא דקיימא לן דחמץ בפסח אסור ואוסר בכל שהוא ומשמע מדבריו דאפילו יבש ביבש קאמר דאוסר בכל שהוא וכן פירש רבינו ירוחם (נ"ה ח"ה מו:) וגם רבינו כתב בטור יורה דעה סימן ק"ט על תערובת חמץ יבש ביבש הרי"ף אוסר הכל אפילו בהנאה ונראה שטעמו מפני שהוא דבר שיש לו מתירין ומפני כך אפילו יבש ביבש לא בטיל אפילו באלף או משום דסבר שלא התירו יבש ביבש חד בתרי אלא באיסורי נותני טעמים אבל באיסורים שהחמירו בהם ביותר מנותן טעם אין הפרש בין יבש לבלול
ערוך השולחן אורח חיים סימן תמז סעיף ג
ויראה לי שיש נ"מ לדינא בין טעם הרמב"ם לטעם הרא"ש דלהרמב"ם אפילו חמץ נוקשה שנתערב בפסח אינו בטל בס' שהרי יש לו מתירין וכן אם נתערב קודם הפסח חמץ במצה באופן שאין בו ששים וגם ליכא כזית בכדי אכילת פרס ומן התערובת הזה נתערב בפסח ג"כ אינו בטל בס' מהך טעמא אבל להרא"ש דהטעם הוא משום כרת צריך להיות נוקשה בטל בס' וכן בזו התערובת כיון דליכא בהו כרת

מגיד משנה הלכות חמץ ומצה פרק א הלכה ה
[חמץ שנתערב בדבר אחר תוך הפסח בין במינו בין שלא במינו הרי זה אוסר בכל שהוא [רמב״ם] - חמץ שנתערב וכו'. בגמרא (פסחים ל') ובהלכות אמר רבא הלכתא...וטעם איסור החמץ בזמנו שהוא במשהו כתב רבינו פרק ט"ו מהלכות מאכלות אסורות לפי שהוא דבר שיש לו מתירין שהרי אחר הפסח יהיה כל התערובת מותר. ויש מי שכתב דלפי טעם זה ה"ה בנתערב משש שעות ולמעלה בערב הפסח שהוא במשהו, ומדברי רבינו שכתב סוף פ"ד נראה שאפילו נתערב מתחלת השנה אסור לאכלו בפסח ושם אבאר. ועוד אזכור שם מה שאמרו שהתערובת מותר לאחר זמנו אם הוא במקיים תערובת חמץ בפסח אם לאו:


שולחן ערוך אורח חיים הלכות פסח סימן תמז סעיף א-ב, ט
חמץ בפסח אוסר תערובתו בין במינו בין שלא במינו, במשהו, אפילו בהנאה...ודין תערובתו כדין שאר התערובת, אלא שמה שאוסר בשאר תערובות פחות מס' אוסר בחמץ במשהו...חמץ שנתערב משש שעות (ולמעלה) עד הלילה, אינו אוסר במשהו אלא דינו כשאר איסורין. (ונותן טעם לפגם נמי שרי) (ד"ע אליבא דכ"ע)...יבש ביבש, אע"ג דבשאר איסורים חד בתרי בטיל, חמץ במצה אפילו באלף לא בטיל. וי"א חמץ שוה לשאר איסורין בזה.

משנה ברורה סימן תסז ס״ק סז
אם נמצא גרעיני תבואה בבאר מים בפסח  כתבו האחרונים שראוי ליזהר בכל מה דאפשר שלא להשתמש באותן מים בפסח אפילו להמתירין בצונן דשמא נכבש בתוכו מעל"ע והוי כבוש ומ"מ אם אין לו מים אחרים כיון שחייו תלוים בו יש להתיר  מטעם ס"ס שמא עכשיו נפלה ואת"ל שנפלה מעל"ע מקודם שמא לא נתבקעה ונתרככה עד תוך מעל"ע ולא נעשה כבוש משעה שנעשה חמץ וסמכינן על הפוסקים דצונן אינו אוסר בלי כבישה.

צל"ח מסכת פסחים דף ט עמוד ב
ועפ"י מה שכתבתי דדעת רש"י דחמץ מקרי דבר שיש לו מתירין, נלע"ד לתרץ מה שהוקשה להרא"ש [ע"ז פ"ה סי' ל'] על רש"י שפסק בשלהי עבודה זרה דף ע"ד [ע"א] שפרוסת חמץ שנתערב חד בתרי משליך אחד מהם לנהר והשאר נותן לכלבו, ותמה עליו הרא"ש למה לא יהיה תערובת חמץ ביבש מותר אף באכילה, ולפירוש רש"י שאסור באכילה א"כ הוא הדין בהנאה. ואני אומר שטעמו של רש"י דלא בטיל משום דבר שיל"מ, וכבר ביארתי בחידושי במס' ביצה [עיי"ש ג' ע"ב ד"ה ואם נתערבה ובד' ע"א בדרשה מבן המחבר, ובנודע ביהודה תנינא או"ח סי' ע"ד ואה"ע סי' ל"ח] גבי יום טוב דנולד בואסור במשהו משום דשיל"מ, וכתבתי דהא דלא בטיל היינו לענין איסור אכילה אבל לענין איסור טלטול לא שייך דשיל"מ, דהא הטעם דדבר שיל"מ לא בטיל הוא משום עד שיאכלנו היום ע"י ביטול הא יכול לאוכלו לאחר זמן בהיתר, והיינו אכילה שממ"נ שמה שיאכל היום לא יאכל למחר, א"כ אכילה זו שיאכל היום באיסור יוכל לאכול למחר בהיתר, אבל טלטול יכול לטלטלו היום וגם למחר, והטלטול שיטלטל היום הוא בפני עצמו ולמחר בפני עצמו וכן אני אומר לענין הנאה, כיון שבכלל הנאה ישנו גם הנאה שאינו של כילוי כגון להריח בו וכדומה, שיכול להנות היום וגם למחר, ולא שייך לאסור משום דבר שיש לו מתירין, וכיון שלא יכלנו לאסור הנאה של ריח וכיוצא, אין בידינו לאסור הנאה של כילוי כגון נתינה לכלב, שלא לחלק ביןהנאה להנאה.
חלקת יואב (הרב יואב יהושע וינגרטן 1845 -1922 מקינצק שבפולין) אורח חיים סימן יח
בענין הבארות בפסח - אמרתי לעיין בדבר הבארות שנמצאו בהם חיטין והיא שעת הדחק אם יש למצוא בהם איזה היתר...לפענ״ד י״ל בבארות עוד טעמים...דשיטת הרמב״ם דחמץ אסור מטעם דבר שיל״מ ל״ש בבארות כמו״ש הצלח ביצה ג׳ ע״ב לענין טלטול כיון דיכול להנות ביום ומחר
יד יהודה (רבי יהודה ליב לנדא 1823 - 1900 מאימפריה האוסטרית) יורה דעה סימן קה אות א
ובעיקר הדין בחיטה בנהר בפסח נ״ל להתיר מטעם אחר דחכמים לא אסרו במשהו בפסח אלא באפשר לבא לידי נ״ט אז מחמת חומרא דחמץ החמירו לאסור גם במשהו אבל במקום דא״א כלל לבא לידי נ״ט כגון בנהר דקמח קמא אזלי וא״א שיבא לידי נ״ט לא אסרו בו במשהו כלל.
הליכות שלמה חלק א סימן ד אות ה
מי הנהרות והאגמים, כגון מי ים כנרת וכד׳, אף אם נתערבו בהם משקין שלחמץ בפסח, מותר לשתותם, הואיל ואין התערובת מורגשת כלל בחושי האדם - כידוע נתחבטו אבים בשאלה זו של תערובת חמץ במי הנהרות בפסח דלכאורה יאסרו כל המימות מפני המשהו חמץ המעורב בהן, והעלו צדדים שונים להיתר. ונראה עוד דאע״פ שחמץ בזמנו אוסר במשהו, מ״מ סברא הוא דהיינו דוקא שיש עדיין גדר של ממשות בהאיסור על פי חושי האדם...וסברא הוא דלא ניתנו איסורי התורה אלא על פי חושי אדם ולא בכה״ג
שו"ת ציץ אליעזר חלק יז סימן כג
אודות שתיית המים של מי - כנרת בפסח היות ומרובים היושבים ואוכלים חמץ על שפת ימה ומשליכים חמץ הנשאר להם אל תוך המים...ב"ה, ז"ך אדר תשמ"ה. אל הוד כבוד ידי"נ וידי"ע הגאון הגדול מעוז ומגדול וכו' הראשון לציון כש"ת מוהר"ר עובדיה יוסף שליט"א. אתמול בשבתנו יחד במושב ביה"ד הגדול העלה כ"ג בעיא חמורה שמתלבט בה אודות שתיית המים של מי - כנרת בטבריה בפסח, היות ומרובים המה היושבים ואוכלים חמץ על יד שפת ימה ומשליכים חמץ הנשאר להם אל תוך המים, וגוף החמץ מונח בעין בתוך התערובת של המים גם בימי הפסח, וחמץ הרי אוסר בפסח בכל שהוא...בשו"ת טוטו"ד להגרש"ק ז"ל מהדו"ג ח"א סי' רי"ד כותב לענין חמץ בבאר וז"ל: יש לומר כיון דבא מן המעיין א"כ כל פעם מושך מן המעיין מים בצונן א"כ מקררין המים החדשים את שהוי מכבר והרי אפילו בכבוש בכלי אם הוסיפו בתוך מעת לעת מים צוננים לא הוי ליה כבוש, וא"כ בזה נמי כיון דבתוך מעל"ע באו מים חדשים מן המעיין ובפרט ע"י השאיבה נתווסף בכל פעם מים חדשים אין לו דין כבוש כלל וזה היתר נכון עכ"ל….בספר שו"ת יהושע סימנים ה' וט' ישנן חילופי מכתבים בין הגאון המחבר ז"ל לבין הגאון בעל חות דעת ז"ל אודות העיירות היושבים אצל הנהרות הגדולים וכו' שאין להם שום מים מלבד ששואבים מן הנהרות, והרבה רחיים עומדים וטוחנים בפסח תבואה וכו', ואם חמץ אוסר אף במשהו בצונן האיך שותין ומבשלים מן המים הללו בפסח, והגאון בעל חו"ד חוה חות דעתו כי בנחל שוטף אין בו אפילו טעם משהו, והגאון בעל הס' יהושע ענה לו ע"ז כי אמת אם לא היה רק משהו אחת דבריו מתוקים מאד, אבל מה נעשה דהלא כמו שהנחל שוטף מבלי הפסק כך במשהו חמץ יורד בכל פעם ופעם ובכל רגע ורגע לכל מים ומים חדשים אשר באים ולא ברחיים אחת ושתים כי אם מכל הרחיים אשר המה סביב למים טוחנים בלי הפסק תמיד. והגאון בעל שו"ת יהושע כותב מדידיה טעם להתיר מפני דלא גזרו חז"ל במשהו רק דוקא במקום דיכול לבוא לידי נתינת טעם….יוצא לנו דלדעת הגאון מליסא ז"ל אין בנהרות אפי' טעם משהו, ולדעת הגאון בעל ס' יהושע הגם שיש משהו [או ליתר דיוק: אפילו אם יש משהו] מכל מקום בכה"ג לא גזרו חז"ל במשהו מכיון שאינו יכול לבוא שם לידי נתינת טעם….חזינן דהגאון בעל שערי דעה מיזג בדבריו האמורים משתי הסברות יחד של הגאונים החוו"ד והספר יהושע, והסביר לומר דכל שאין בכחו ליתן טעם לא רק שלא קנסו בכה"ג של משהו, אלא דכל כה"ג מכיון שאין בכחו ליתן טעם לא חשיב אפילו משהו. עכ"פ כל הסברות האמורות שייכים להחילם ולאומרם גם בנוגע לים - כנרת ולהתיר שתיית מימיו בפסח.



Summary
The גמרא cites three opinions regarding the status of the nullification of חמץ in mixtures.  
The most stringent opinion (from רב) rules that בזמנו (when eating on פסח) a drop of חמץ is not בטל, even במשהו and both מינו and אינו מינו.  The most lenient opinion rules that חמץ is a problem in a mixture only where it is נותן טעם.
The גמרא concludes with the ruling of רבא that during פסח a mixture is prohibited in all cases even with a משהו of חמץ.  This appears to be in accord with the ruling of רב.
There is a opinion of ר״ת that is based on a different גירסא where רבא ultimately concluded that חמץ during פסח is only prohibited in a נותן טעם case.  The רי״ף and others have the same גירסא but do not reach the same conclusion. The מ״ב appears to allow for a limited use of the leniency of ר״ת where there are alternate reasons to be lenient as well.
With respect to the logic to prohibit חמץ במשהו, various explanation are offered.
According to רש״י, this is simply a reflection of the general rule that מין במינו is אסור במשהו.  We just add an extra stringency by מין בשאינו מינו. In this view, רבא adopted the reasoning of רב.  This appears to be a minority view, as most authorities reject the view that איסורים that are מין במינו are prohibited במשהו.
The רא״ש and תוספות rule that the stringency of במשהו is based on the stringent nature of חמץ.  (In one location the רא״ש focuses on כרת; in a second he focuses on לא בדילי אנשי. The ערוך השלחן addresses the two versions.)  In this view, רבא adopted the ruling of רב but not the logic of רב.
The ר״ן and רמב״ם offer a third explanation, basing the stringency of חמץ on its status as a דבר שיש לו מתירין.  (The רמב״ם does ultimately rely on a unique status of חמץ as well to fully justify his position.)
There are various leniences that appear to emerge from the ruling of the רא״ש that would possibly not apply based on the reasoning of the רמב״ם.  First, if the mixture occurred pre-פסח, the רא״ש assumes that the standard is simply נותן טעם. The מגיד משנה suggests that this wouldn't apply based on the reasoning of the רמב״ם.  The רא״ש also allows for regular ביטול by יבש ביבש; the בית יוסף notes that based on the reasoning of דבר שיש לו מתירין, this leniency would not apply. The ערוך השלחן offers a third נ״מ regarding חמץ נוקשה.
With respect to the drinking of tap water that may contain trace amounts of חמץ, the חלקת יואב suggests a novel leniency based on the צלח's understanding of דבר שיש לו מתירין.  Alternate justifications are offered in הליכות שלמה and the ציץ אליעזר which limit ultra-extreme applications of the principle of משהו.